Moet ik de waakvlam van mijn gaskachel laten branden?

Wij raden aan om de waakvlam altijd te laten branden bij een gaskachel of gashaard, ook in de zomer. Er zijn meerdere redenen om de waakvlam te laten branden. De leidingen blijven namelijk goed schoon omdat stof geen kans krijgt, het gas blijft tenslotte stromen. Dus voor het behoud van uw kachel, minder onderhoud en een langere levensduur kunt u beter de waakvlam aan laten staan. Het enige nadeel is uiteraard het verbruik van gas, maar daar krijgt u ook iets voor terug want een reparatie is doorgaans kostbaarder.

Waakvlam laten branden ter voorkoming witte aanslag op de ruit

Een tweede reden om de waakvlam te laten branden is dat er minder risico is op een witte waas op de ruit van de kachel. De witte aanslag op de ruit van een gaskachel of gashaard wordt veroorzaakt door kalk in condens en (als het niet tijdig weggehaald wordt) het inbranden hiervan. In een kuub gas zit ca. 1,3 liter water. Het is daarom verstandig om de kachel langzaam op te laten warmen zodat er zo min mogelijk condens op de ruit komt en er geen kalkaanslag ontstaat. Als je de waakvlam altijd aan laat staan is de kachel niet meer helemaal koud en is het verschil minder groot en is er minder condensvorming bij het aansteken van de kachel. Er zal daardoor ook minder corrosievorming in de kachel plaatsvinden.

Schoonmaken van de witte waas kan eenvoudig met een droge doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel. Als de witte waas eenmaal ingebrand is dan kunt u deze proberen te verwijderen met kookplaatreiniger of Commandeur. Dit moet u absoluut niet doen bij ontspiegeld glas, hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor te verkijgen. 

Laat u de waakvlam in de zomermaanden wel uit, dan is het raadzaam om voor het stookseizoen de kachel of haard nogmaals schoon te maken. 

Veel mensen denken dat een gashaard niet onderhouden hoeft te worden als de kachel weinig gebruikt wordt, maar het omgekeerde is waar. Hoe minder een gaskachel gebruikt wordt hoe meer kans er is op stof en vervuiling.